Sako Quad – 4 i 1 salonriffel

Jeg har nu ejet en Sako Quad salonriffel i et par år. Det må derfor efterhånden være på tide at anmelde den her Jeg vil starte med at gennemgå, hvad […]

Jeg har nu ejet en Sako Quad salonriffel i et par år. Det må derfor efterhånden være på tide at anmelde den her :)

Jeg vil starte med at gennemgå, hvad en salonriffel egentlig er for en “størrelse”, idet en sådan gennemgang også vil være med til at belyse, hvad forskellen er på en Sako Quad og en traditionel salonriffel.

En salonriffel – kort fortalt

Salonriflen adskiller sig fra “almindelige jagtrifler” på følgende to centrale punkter:

  • Salonriflens patron antændes, af slagstiften, i randen, hvor en almindelig riffels patron antændes centralt. De engelske begreber er da også mere sigende, hvor en salonriffel hedder en rimfire, og en almindelig riffel kaldes for en centerfire.
  • Salonriflens kaliber, og især krudtladning, er væsentligt mindre end en regulær jagtriffel. Typiske kalibrer er: .22lr, .17HM2, .22WMR, .17HMR

Salonrifler bruges typisk til regulering og jagt af småvildt. I Danmark er det største dyr, man må nedlægge med en salonriffel, en ræv og hertil skal bruges en .22WMR, som er den kraftigste, normale patron til denne riffeltype.
De andre kalibrer bruges oftest mod småfugle, herunder duer, skader, krager og råger m.fl.

Hvorfor en salonriffel?

En salonriffels ammunition er væsentligt billigere end ammunition til centraltændte rifler, herudover er selve riflen også typisk lettere og nemmere at komme omkring med. Andre faktorer kunne være, at sikkerhedsafstanden er væsentligt mindre med en salonriffel i forhold til almindelige rifler. Dog er en salonriffel absolut ikke legetøj, og man bør IKKE slække på sikkerheden!

Sako Quad

En Quad adskiller sig fra de fleste andre salonrifler ved, at man kan udskifte piben (løbet) og magasinerne på en sådan. Det betyder, at man med den samme riffel, kan skifte mellem de fire ovenfornævnte kalibrer på blot ganske få minutter. Dette er naturligvis praktisk set fra et økonomisk perspektiv, idet man på denne måde slipper for at skulle indkøbe flere forskellige salonrifler, til forskelligt brug.

For mit vedkommende er den altoverskyggende grund, at jeg kan træne i brugen af min salonriffel med den billigste ammunitionstype på markedet (.22lr), og når jeg skal på jagt skifter jeg blot pibe og magasin til den patrontype jeg vil bruge hertil.
Herved bliver jeg dus med min riffel på skydebanen, idet jeg har råd til at skyde ganske mange patroner af, og kan gemme de dyrere patroner til jagtbrug.

En Sako Quad er en typisk Sakoriffel. Utrolig velkonstrueret og med en uovertruffen låsegang. Aftrækket er som at knække glas, hvilket er virkelig lækkert og giver, gennem øvelse, et meget præcist aftræk og derved super præcision.
Udskiftningen af piber, ved kaliberskift, er en leg og kan virkelig foretages på ganske kort tid. Systemet er velgennemtænkt og jeg har ikke hørt om jægere/skytter, der har haft problemer med dette.